Felfedeztek egy teljesen új alapízt – ez lesz tehát a hatodik

2023 / 10 / 06 / Felkai Ádám
Felfedeztek egy teljesen új alapízt – ez lesz tehát a hatodik
Eddig öt alapvető ízt ismertünk: édes, sós, keserű, savanyú és umami. Ezek mellé sorakozik fel most egy hatodik: az ammónium-klorid. Arra is akad felvetés, hogy mi volt ezen íz felismerésének az evolúciós előnye.

A kutatók felfedezték azt a mechanizmust, amely segítségével az ízlelőbimbóink érzékelik az ammónium-kloridot, azt a vegyületet, amely felelős a Skandináviában és Hollandiában népszerű sós édesgyökér különleges ízéért. Magyarán létezhet egy hatodik alapíz, amely hozzáadódik a hagyományos édes, savanyú, sós, keserű és umami ízekhez.

A kutatók kimutatták ugyanis, hogy az ammónium-klorid aktiválja az OTOP1 nevű specifikus receptort, hasonlóan ahhoz, ahogy a savanyú ízreceptorok reagálnak a savakra. Az ammónium-klorid íz felismerésének a képessége az ammónium mérgező természetére való tekintettel a káros anyagok elkerülésének a módjaként fejlődhetett ki a szervezetekben.

A USC Dornsife College of Letters, Arts and Science kutatói olyan mechanizmust azonosítottak, amely megmagyarázza, hogy az ízlelőbimbóink miként érzékelik az ammónium-kloridot, azt a vegyületet, amely felelős a Skandináviában és Hollandiában népszerű sós édesgyökér különleges ízéért. A felfedezés így egy hatodik alapíz létezésére utal az édes, savanyú, sós, keserű és umami mellett. Ez tehát a legújabb alapíz az umami 1990-es elismerése óta. Mint a kutatás vezetője, Emily Liman fogalmazott:

„Aki egy skandináv országban él, ismerheti és kedvelheti ezt az ízt.”

Az új íz tehát a skandináv országokban népszerű édesgyökér íze: ami egy ammónium-klorid hozzáadásával készült édesség különleges ízvilággal: keserű, sós és kissé savanyú.

Az ízérzékelés akkor következik be, amikor a vegyszerek kölcsönhatásba lépnek a nyelven és a szájpadláson található speciális ízérzékelő sejtekkel (TRC). Ebben a tanulmányban a kutatók a savanyú TRC-kre összpontosítottak, amelyek reagálnak a savanyú ételek alacsony pH-értékére. A csapat bevitte az Otop1 gént laboratóriumban növesztett emberi sejtekbe, és azt találta, hogy az ammónium-klorid a savhoz hasonlóan aktiválja az OTOP1 receptort. Az egereken végzett tesztek megerősítették, hogy az Otop1 génnel rendelkezők elkerülték az ammónium-kloridot, aminek a valószínű oka az ízlelt anyag lehetséges toxicitása.

Az ammónium-klorid íz felismerésének képessége ugyanis védekező mechanizmusként fejlődhetett ki a káros anyagok elkerülésére. Mint Liman fogalmazott:

“Az ammónia némileg mérgező. Tehát logikus, hogy ízlelő-mechanizmusokat fejlesztettünk ki annak az észlelésére.”

A kutatók fajspecifikus különbségeket is megfigyeltek: a humán és egér OTOP1 csatornákat erősen aktiválta az ammónium-klorid. A madarak, amelyekről ismert, hogy kevésbé érzékenyek a savanyú ízre, azonban már változatos reakciókat mutattak. A tanulmány alapján tehát az ízlelési mechanizmusok a fajok között alkalmazkodásból fakadnak, tükrözve az egyedi környezeti kihívásaikat.

Bár az ammónium-klorid kifejezéstől keveseknek indulhat be a nyálelválasztása, a felfedezés azért megnyithatja a kaput a kulináris világban a lehetséges új ízek előtt. A kutatók pedig most azt tervezik, hogy tovább vizsgálják az OTOP1 receptor ammónium-kloridra adott válaszának evolúciós jelentőségét, rávilágítva az ízérzékelés és a természetes környezet összetett kölcsönhatására.

(Kép: ammónium-klorid kristályos formában, forrás: wikipedia)


Továbbra is hódít a párját ritkító hungarikum, ami a jövő tudósait és művészeit adja a világnak
Továbbra is hódít a párját ritkító hungarikum, ami a jövő tudósait és művészeit adja a világnak
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által szervezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) sok évtizedes hagyománya mára széles körű népszerűséget ért el, és fontos kiindulási pont lehet a hazai és határon túli tehetségek számára a jövőbeli karrierjük felé vezető úton. A 2025-ös, 37. konferencia előtt az OTDK céljáról és működéséről Prof. Dr. Szendrő Péter örökös elnök úrral és dr. Cziráki Szabinával, az OTDT titkárával beszélgettünk.
Meglepő, de az aranynál nincs jobb fogyasztószer
Meglepő, de az aranynál nincs jobb fogyasztószer
Ígéretes fogyasztószer, de mennyire arany, ami fénylik?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.