A kínai taikonutáknak a Tienkungon különleges élményben lehetett részük nemrégiben: először sütöttek húst a fedélzeten beüzemelt airfryerben, azaz forrólevegős sütőben, amelyet a Sencsou-21 legénysége vitt magával az űrállomásra. A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a sütő az űrbeli életkörülmények javítását szolgálja, hogy az egyébként meglehetősen kényelmetlen mikrogravitációs környezetben is tudjanak az űrhajósok néha olyan ételekhez jutni, amilyenek a Földön ennének. A berendezés lehetőség ad rá, hogy a taikonuták frissen grillezett csirkét, steaket, pirított mogyorót vagy kenyeret készíthessenek - mondta el a South China Morning Post hírei szerint Liu Weibo, a Kínai Űrhajós Kutató- és Kiképzőközpont munkatársa.
A kínai űrügynökség más módokon is dolgozik rajta, hogy az űrbeli ételek minőségét, ízét és textúráját javítsa, de a taikonuták így sem panaszkodhatnak: a Sencsou-21 legénysége 190 típusú ételfajtához fér hozzá, köztük azokhoz a friss zöldségekhez, amelyeket az űrállomáson termesztenek a Xinhua leírása szerint. Bár a hússütés különleges élményt jelent egy űrállomáson, és valószínűleg - egyelőre - egyedi alkalmaz képvisel, vagyis nem fogja az űrhajósok mindennapos menüjének részét képezni, de a sütéssel való próbálkozások nem most kezdődtek, volt már rá példa korábban is, hogy ilyen konyhai eszközöket használtak az űrben.
Az ISS-en 2019-ben csokis sütit készítettek az asztronauták zéró gravitációs sütőben - az öt sütemény azonban inkább kuriózumnak számított, és kísérletezési célokat szolgált. Közülük egyet azóta is egy amerikai múzeumban (National Air and Space Museum) őriznek.
(Fotó: CCTV)